Egyptisch Katoen

Egyptisch katoen kan gebruikt worden voor een dekbedovertrek, hoeslaken, kussensloop en nog meer producten. Deze soort bedlinnen is erg zacht en stevig. In deze blog wordt uitgelegd wat er speciaal is aan Egyptisch katoen, hoe je het moet wassen en wat voor Egyptisch katoenen producten Slaapkamer Amsterdam heeft.

Wat is speciaal aan Egyptisch katoen?

Dit katoen komt van de Gossypium barbadense. Dit is een katoenplant met ELS katoen,wat staat voor extra-long staple katoen. Dit betekent eigenlijk dat het katoen is met extra lange draden. Deze lange draden zorgen voor flexibele en niet onderbroken garen, wat voor een erg zacht product zorgt.

Botanische tekening van Franz Eugen Köhler, 1897

Ook kenmerkend voor dit soort katoen is de hoge Thread Count (TC), de hoeveel geweven draden per vierkante inch. Door de hoge TC is dit katoen erg sterk en duurzaam. Deze katoen is duurder dan normale katoen, maar dus ook zachter, sterker en duurzamer.

 

Hoe moet je Egyptisch katoen wassen?

Om de levensduur zo lang mogelijk te maken, is het gunstig om:
De eerste keer koud te wassen.
De volgende drie keer op 30 graden.
Daarna kan het op 60 graden worden gewassen.

Dit katoen kan niet gebleekt worden, dit verzwakt de draadvezels. Je kan het drogen op de laatste stand, maar het is beter om het katoen uit te hangen. Het droogt namelijk erg snel en ruikt lekkerder als het wordt uitgehangen. Zo verminder je de kans op krimpen ook.
Om kreukels te voorkomen kan het gestreken worden op middelhoge stand. Dit kan het best wanneer de katoen nog licht vochtig is. Door de weving is het makkelijk om de kreukels uit te strijken.  Het kan ook helpen om het katoen op te vouwen tijdens het strijken.

Wat voor Egyptisch katoenen producten kun je krijgen bij Slaapkamer Amsterdam?

Overtrekken, slopen en hoeslakens van Douxe. Wij hebben Satijn 300 TC (1 op 4 knoopverbinding) en Percal 400TC (1 op 1 knoopverbinding). Percal 600 TC is ook verkrijgbaar. Wij ontvangen je graag in de winkel, zodat je het zelf kan voelen. Maak een afspraak of kom langs tijdens de inloopuren.

 

Bronnen:

Liu, Xia; et al. (2015), “Gossypium barbadense genome sequence provides insight into the evolution of extra-long staple fiber and specialized metabolites”, Scientific Reports, Article number: 14139, 5: 14139, doi:10.1038/srep14139PMC 4588572PMID 26420475